Scharendijke ( 3 )
Dieptekaartje
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Tabel

<Back

In Scharendijke wordt het hele jaar volop gedoken. Belgen, Duitsers en Nederlanders gebruiken deze plaats voor hun opleidingen. Speciaal voor deze opleidingen zijn er 2 duikplateau's aangebracht op 9 en op 24 meter diepte.
Sinds het najaar van 2001 is er speciaal voor de natuur liefhebbers een kunstmatig rif geplaatst. Dit rif (het Kabbelaarsrif genoemd) bestaat uit zogenaamde "Reefballs". Dit zijn grote betonnen halve bollen met grote gaten. Het is de bedoeling dat zich op en in deze bollen allerlei levende organismen gaan vestigen. Inmiddels hebben de eerste zakpijpen zich er al op gevestigd.

Voor MOO- waarnemers is het belangrijk om te weten dat het Kabbelaarsrif een eigen MOO nummer heeft, namelijk NR. 256.

Dieptekaartje

In de haven staat het duikcentrum de Kabbelaar (mede initiatief nemer van het Reefball project) deze biedt veel facaliteiten zoals; vulstation, duikwinkel, restaurant men kan er zelfs overnachten. Parkeren kan het beste op de kade van de haven. Meteen achter de dijk bij de haven tussen de twee strekdammetjes is de duikplek. Vanaf de kant naar rechts wordt het dieper. Hier ligt waarschijnlijk het diepste punt van de Grevelingen op zo'n -45 m. Dit gaat richting haveningang, dus .... be carefull.

Flora & Fauna

Sinds Rijkswaterstaat heeft besloten om het hele jaar door de grevelingen van vers zeewater te voorzien is het zicht erg wisselend. het varieert van 1 tot 9 meter. Wel is de varieteit van het onderwaterleven sindsdien groter geworden. Op de vele stenen en betonnen blokken van de sterkdammetjes is veel begroeiing te vinden zoals: Weduwroos anemoontjes, Knotszakpijp en Geweispons. Uiteraard zijn hier krabben en zeesterren te vinden, maar ook komen hier Botervisjes en Steenbolken voor.

Hieronder staan de bijzondere waarnemingen die zijn gemeld op deze duiklocatie aan
de nieuwspagina "SPUISLUIS" van de stichting Anemoon

Jonge Hondshaai, Scyliorhinus canicul 14-04-2002 Freek Cornelius

Scharendijke ligt op Schouwen-Duiveland vlakbij de Brouwersdam

Vanuit de richting Rotterdam heb je twee mogelijkheden: via Zierikzee of via Goeree-Overvlakkee over de Brouwersdam. Het ligt aan de drukte welke route het snelste is.

Als je via de Brouwersdam reist, over de N57, moet je al voor het einde van de dam rechts voorsorteren richting Scharendijke. Na de afslag links onder de weg door. T-splitsing links, daarna eerste rechts.

Als je via Zierikzee reist, over de N59, Na Zierikzee richting Burgh-Haamstede tot de splitsing met de N57, Daar ga je over de N57 richting Scharendijke. Onder aan de afslag Scharendijke ga je rechtdoor, daarna eerste rechts.

Deze weg helemaal uitrijden. Bij een splitsing hou je rechts, zodat je langs de dijk blijft rijden. Doorrijden tot je het bordje haven ziet. Hier maak je een bocht van 180 graden en rijd je de kade van de haven op. Aan het einde is het duikcentrum en vulstation de Kabbelaar.


Coordinaten (MOO-108): 48,40 / 417,90
Coordinaten (MOO-109): 48,50 / 418,00
Parkeer mogelijkheden: goed (maar betaald)
Diepte: -45
Afstand tot duikplaats: 200 m.
Obstakels: Wrakje, rifballs en platformen
Vulstations: Kabbelaar
Grevelingen

Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans


<Back